Werkschoenen .



Werkschoenen kiezen kan een lastige opgave zijn , er zijn verschillende (Europese) veiligheidsnormen waar men uit kan kiezen. Niet alleen  de branche waar in u actief bent bepaalt de uiteindelijke keuze , maar ook verschillende omstandigheden. Hieronder proberen wij toe te lichten waarom u juist dit type werkschoen zou moeten nemen.


 

SB klasse.

De afkorting SB staat voor Safety Base wel te verstaan basis veiligheid. Alle andere klasse zijn afgeleide van deze basis met extra veiligheidsopties. Onder deze SB klasse moeten veiligheidsschoen en aan de volgende voorwaarden voldoen :
 
  • Minimale hoogte van bovenmateriaal.
  • Bovenmateriaal moet tenminste  van kroetleder of gelijkwaardig synthetisch materiaal zijn.
  • Beschermende neus , met minimum gespecificeerde afmetingen.
  • Schoenen moeten gevoerd zijn.

De veiligheidsschoenen in deze klasse mogen echter geen van de volgende eigenschappen hebben  tenzij dit specifiek word aangeduid :
  • Antistatisch.
  • Energie absorptie in de hiel.
  • Waterbestendigheid in bovenmateriaal.
  • Anti slip zool.
  • Bescherming tegen perforatie.
 

S1 Klasse.

Veiligheidsschoenen klasse S1 moeten aan de basis voorwaarde (SB) en hebben daarop de volgende toevoegingen :
  • Gesloten zone aan de hiel.
  • Antistatisch.
  • Energie absorptie in de hiel.
  • Zool bied weerstand tegen koolwaterstoffen.
 

S1-p Klasse.

Veiligheidsschoenen klasse S1-p  zijn idem aan de normale S1-klasse maar dan met de extra eigenschap :
  • anti perforatie zool.
 

S2 Klasse.

Veiligheidsschoenen klasse S2  zijn idem aan de S1-klasse maar dan met de extra eigenschap :
  • Bovenmateriaal moet weerstand bieden tegen penetratie en waterdicht zijn.
 
 

S3 Klasse.

Veiligheidsschoenen klasse S3 zijn idem aan de S2 klasse maar dan met de extra eigenschap :
  • Anti perforatie zool.

 S4 Klasse.

Veiligheidslaarzen klasse S4 zijn idem aan de S1 variant maar dan uitgevoerd in werklaarzen.
 

S5 Klasse.

Veiligheidslaarzen klasse S5 zijn idem aan de S2 variant maar dan uitgevoerd in werklaarzen.
 

Veiligheidsschoenen laag model.

Wanneer je veel knielende werkzaamheden hebt is het comfortabeler om voor een lage werkschoen te kiezen. Het nadeel is dat de achillespees is minder beschermd dan bij de hoge uitvoering. Er zal dan gekeken moeten worden of de lage werkschoenen past in de branche waar in u actief bent.
 

Veiligheidsschoenen hoog model.

Als u een staand beroep heeft , bijvoorbeeld in de bouw  , dan kan de hoge werkschoen uitkomst bieden. Deze is qua comfort minder dan de lage werkschoen omdat u minder bewegelijkheid heeft. Maar u voet wordt veel beter beschermt en wordt dan ook het meeste gekozen in de staande beroepen.
 

Kevlar zool , neus.

Kevlar zolen zijn soepel en vormen zich makkelijk naar de voet. Dan is je voet niet alleen beschermt tegen penetratie maar wordt er ook voor een hoger draagcomfort gezorgd. Deze materiaalsoort roest niet en is niet te verslijten. Voordeel  t.o.v. staal is dat dit materiaal na indeuking nagenoeg weer terug komt in de oorspronkelijke vorm waardoor men niet beklemd kan raken. Nadeel is wel dat er meer materiaal nodig is om de zool of neus sterk te maken , waardoor het gewichtsverschil t.o.v. de metalen versie gering is.
 

Veiligheidslaarzen van leer.

Wanneer u kiest om het materiaalsoort leer te nemen dan werkt u waarschijnlijk in een natte/vochtige omgeving. Als u dan voor de gevoerde exemplaren gaat , dan zijn deze ook nog eens bestand tegen kou. Tevens zijn deze lederen werkschoenen bestand tegen hitte. Met leren schoeisel bent u verplicht onderhoud te plegen om uitdroging tegen te gaan.

Veiligheidslaarzen van kunststof.

Kunststof laarzen zijn bestand tegen natte omgevingen en tegen chemicaliën . Verder zijn deze laarzen goedkoper dan de lederen versie en zijn ze nog eens onderhoudsarm. Ze kunnen slecht tegen hitte en isoleren minder dan lederen.
 

Dit zijn in hoofdlijnen de verschillende eigenschappen van elke veiligheidsschoen en bedoeld om de keuze enigszins wat makkelijker te maken. Mocht u nog steeds twijfelen over de juiste keuze kunt u vrijblijvend contact op nemen met Riwear bedrijfskleding en schoonmaakmiddelen om de keuzes nog eens door te spreken. Mocht u al wel weten welke S klasse u nodig heeft kijk dan op www.riwear.nl/bedrijfskleding en probeer de filter Emma of Atlas.